SZŰRŐ:
Megjelenések
2017.11.04.
KAPCSOLÓDÓ PROJEKT:
BudaPart

Budapestből zöld oázis - Tényleg ez a jövő?

A rekreáció a szabadidő kulturált eltöltési formája, melynek során az aktív pihenés kerül a középpontba egy olyan környezetben, ami lehetőséget ad a jó közérzetre, a felfrissülésre, az egészség megőrzésére. Az aktív kikapcsolódás lehet például a séta, vagy a szabadban végzett sporttevékenység. Erre alkalmasak a mostanában divatos street workout parkok, vagyis a kültéri tornapályák is, amelyekből Budapesten is egyre több épül. Emellett azonban a zöldterületek aránya, a vízpart közelsége, a jó levegő vagy az aktív közösségi programok is fontos elemei a rekreációnak.
 

Hol vannak ezek a területek?


Budapestnek több olyan része is van, ahol a lakásból kilépve egy kevésbé forgalmas parkosított rész fogad. A város nagyobb közparkjai - Városliget, Népliget - melletti lakások tipikusan ilyenek, de hasonló területek a Duna-part belvárostól kicsivel távolabbi részeinél is vannak, ahol a folyó mentén a futás, a séta vagy a kerékpározás lehetősége is adott. Hagyományosan ilyen a Római-part, de például az utóbbi években kiépült Kopaszi-gátat vagy Észak-Pesten a Vizafogó környékét is említhetnénk. Ki lehet emelni a budai hegyvidéket, ahol a Fogaskerekű Vasút, a Libegő vagy a Normafa környéke tipikusan ilyen terület. A legismertebb viszont mind közül a Margitsziget, ahova ugyan nem építhetők lakások, de a Margit híd vagy az Árpád híd környékéről gyalog is könnyen elérhető. 

Budapestből zöld oázis - Tényleg ez a jövő?

Kopaszi-gát, Kép forrása: Shutterstock

 

Kültéri tornapályák


Az idegen szóval street workout parkok vagy kültéri tornapályák Budapesten is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Sokszor felnőtt játszótérként említik azokat a helyeket, ahol különböző gépek segítségével a szabadban lehet tornászni és gyakran futópályák mellett elhelyezve segítik a futás utáni nyújtógyakorlatok elvégzését. Az ilyen területek pontos elhelyezkedését az alábbi térképre kattintva nézhetjük meg. 

Budapestből zöld oázis - Tényleg ez a jövő?

Forrás: Index.hu / Urbanista


 

A víz közelsége


A víz közelsége önmagában is kellemes környezetet biztosít az ott lakók számára, emellett viszont olyan vízisportokra teremt lehetőséget, mint a kajakozás, a kenuzás, vagy tavak esetében a csónakázás és a vitorlázás. Jó példa erre a Kopaszi-gát, ahol az öbölben többféle vízisportot is űzhetünk. 

Budapestből zöld oázis - Tényleg ez a jövő?

BudaPart, További információkért kattints a képre!

 

Zöldterület, levegőminőség, technológia


Az élhetőség és a rekreáció egyik fontos része a zöldterületek aránya. Nemzetközi kutatások alapján a városlakóknak fejenként legalább 21 négyzetméternyi zöldfelületre van szükségük, ez azonban a belső kerületekben aligha teljesül. A külsőbb ingatlanfejlesztéseknél viszont sok helyen figyelnek már arra, hogy mindez megvalósulhasson

A városok élhetőségére a technológiai fejlődés is egyre nagyobb hatással van. A modern közlekedési formák - elektromos autók - terjedése hosszabb távon javítja majd a városok levegőjének minőségét, az okosodó otthonok pedig szintén energiatakarékosabban, környezetbarát módon járulnak hozzá a városok élhetőségéhez. Egyes vélemények szerint a nagyvárosokra a jövőben a szennyezett környezet helyett egyfajta zöld oázisként lehet majd tekinteni.
 

Közösségi programok


A technológiai fejlődéssel az emberek közti kommunikációs lehetőségek is rendkívül sokat javultak, éppen ezért ma már a személyes találkozás nélkül is számtalan formában átadhatjuk mondanivalónkat a másiknak. Ennek előnyei mellett viszont hátrányként jelent meg az emberek közti személyes kommunikáció csökkenése, az erre való igény viszont továbbra is jelen van. Az egyik legnagyobb Váci úti irodafejlesztésnél például a beruházás része, hogy a környéken lakóknak időről-időre programokat szervez a fejlesztő, biztosítva egyrészt a projekttel járó kellemetlenségek véleményezését, másrészt lehetőséget teremt vele arra, hogy a környéken lakók jobban megismerjék egymást és személyesen is beszélgetni kezdjenek. Hasonló programokat egyébként több önkormányzat is szervez, amikor egy-egy hévégén valamilyen téma keretében szabadtéri programokra hívja az ott lakókat. 

Budapestből zöld oázis - Tényleg ez a jövő?

BudaPart, További információkért kattints a képre!


Amikor tehát egy lakásfejlesztő olyan szavakat használ, mint rekreáció, akkor ezekre a többletszolgáltatásokra és kedvezőbb adottságokra kell gondolni akár az elhelyezkedés, akár az építészeti megoldások, akár a közösségi programok tekintetében. Mindez együttes megléte pedig valóban hozzájárul az egészségesebb, teljesebb mindennapokhoz.