GÖRGESSEN
Bem

Évek óta tartó bizonytalanság után újjászületik a méltatlanul romos állapotba került Radetzky-laktanya. A frekventált helyen lévő, parkra és a Dunára néző épületrészből egy 130 szobás szálloda lesz, a nyugati részen, a szálloda mögött irodafunkció létesül. A Bem téri épület városképi jelentőségű főhomlokzata megmarad, díszei helyreállításra kerülnek, és az új funkciók kialakításával nyitottabb, befogadóbb lesz az épület, melynek egy részében üzletek és kereskedelmi egységek is helyet kapnak.

 

 

A romossá vált Radetzky-laktanya épülete már számos funkciót betöltött az évszázadok során: 1840-ben klasszicista stílusban épült fel katonai élelmiszerraktárnak, később kincstári sütödeként, majd hadianyag-raktárként is működött. 1897-ben kaszárnyává alakították át az épületet, mely később hadikórházként, illetve börtönként üzemelt.

A mára funkcióját vesztett és elhanyagolt épület helyén szálloda- és irodakomplexum épül, mely várhatóan 2023 második felében kerül átadásra. A tervek a többszörös Ybl-díjas 3h Építésziroda tervezői által készültek el, akik nevéhez a Szegedi Dóm látógatóközpontja, Pannonhalmi bazilika megújítása, MOME Campus és a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója is fűződik.

A Bem projekt által egy olyan születik, mely tiszteleg a múltnak, a valós értékeket megőrzi, és segítségével végre újjáéled a Bem tér és annak környéke. Egy történeti szempontból jelentős, de használhatatlan épület kap új, a mai, valós igényeket kielégítő funkciókat.